Son Dakika
Yerel yönetimler, halka en yakın yönetim birimleri olma özelliğini taşımaktadırlar. Bu yönüyle de demokratik değerlerle birlikte anılmaktadırlar. Yerel yönetimlerden beklenen demokratik değerlerin gerçekleşmesi ya da gerçek anlamda demokratik yerel yönetimlerin varlığı için belki de en önemli mekanizma yerel seçimlerdir.
Yerel yönetim organlarının gerçek anlamda yerel halkı temsil etmesi, yerel yönetim faaliyetlerinin yerel halkın taleplerine ve sorularına
cevap vermesi, halkın yerel yönetim faaliyetlerine katılım kanallarının açık olması yerel demokrasinin varlığı açısından gereklidir. Ancak yasalardaki kısmi iyileşmelere karşın ülkemizde halkın yerel yönetimlere katılımı oy vermekten öteye gitmemektedir.
Yerel halk, seçim sürecinde kurduğu yüzyüze iletişim sonucunda olumlu bir izlenim edindiği, hizmet üretebileceğine inandığı adaylardan yana tercihini kullanmaktadır. Bu noktada, adayın partisi, siyasi ve ideolojik görüşü ikinci plandadır.
Belediye başkanlığı seçimlerinde belediye başkan adayının en önemli faktör olması bir partinin yerel düzeyde alacağı oyların doğrudan doğruya belediyenin gerçekleştirdiği icraatlara bağlı olduğunu göstermektedir.
Belediye başkanlık seçimleri söz konusu olduğunda adayların meslekleri seçmenlerin karar verme sürecinde etkili olabilmektedir. Adayın
hukukçu olması, mühendis olması, eğitimci olması, başarılı bir tıp doktoru olması seçmenlerin kararlarında yönlendirici bir unsur olarak ortaya çıkabilmektedir.
Çünkü partiler arasında oy geçişkenliğine etki edecek en önemli değişken, gösterilen adayın profili olacak. Partiler bunun farkında.
Dolayısıyla önümüzdeki seçimlerde, ideolojik konumlanma, taraftarlık duygusu ve seçim kampanyalarından daha çok aday profili seçimin sonucunu belirleyecek.
Seçmen adaylarda öncelikle şu özelliklere odaklanacak.
Başkan adayı üzerindeki olumlu ve olumsuz olarak algı ya da olgu temelinde söylenenleri karşılaştıracak.
Sadece belediye başkanının şahsı belirleyici olmayacak. Aynı zamanda, çevresi akrabaları, muhtemel çalışma ekibi de süzgeçten geçirilecek.
Dolayısıyla bir başkan adayının kendisinin, akrabalarının ve çalışma ekibinin şaibesiz olması en önemli kriter.
Erdoğan’ın da çokça vurguladığı gibi, halkla temas ve samimiyet önemli belirleyicilerden.
Bazı siyasetçiler, halka iç içe olmayı ve samimiyeti, ziyaret ettikleri yerlerde fotoğraf çektirip bunu sosyal medyadan yayınlamak olarak anlıyorlar. Böylece halktan kopuk olmadıklarını göstermeye çalışıyorlar. Halbuki bu tip bir siyaset tarzı giderek daha çok tepki çekiyor.
Dolayısıyla sosyal medya siyasetçiliği ve gerçek sokak siyasetinin dengesini iyi ayarlamak gerekiyor.
Seçmen adaydan yenilikçi, vizyoner olmasını bekliyor. Ancak belediye başkanının yenilikçilik ve vizyonerlik adı altında şehrin hiç ihtiyacı olmayan alanlara yönelmesini istemiyor. Bunu şehrin kaynağının israf edilmesi olarak görüyor.
Bunun yerine şehrindeki işsizliğin azaltılması ve kendi şehrinin diğer şehirlerle rekabet edebilirliği gibi alanlarda yatırım konularına odaklanmasını bekliyor. Yani şehrin sahici sorunlarına yönelmesini istiyor.
Yerel seçimlerde de kuşkusuz partilerin kemikleşmiş seçmen kitleleri, yine parti ve lider temelli oy verecek. Ancak seçimin sonucuna büyük oranda, “yerelde olup bitenden memnuniyetsiz” olan seçmen kümeleri etki edecek.
Bu seçmen kümelerinin ilk odaklanacağı yer de başkanın profili olacak.
Yeni Yorumlar Kapalı.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
11 Şubat 2019 Köşe Yazıları
11 Şubat 2019 Köşe Yazıları
15 Ocak 2019 Köşe Yazıları
13 Ocak 2019 Köşe Yazıları, Kültür Sanat